Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies notamment pour réaliser des statistiques de visites, pour vous proposer des services et des offres adaptés à vos centres d’intérêts, ainsi que des services de partage et pour optimiser les fonctionnalités du site.
Pour en savoir plus sur la protection de votre vie privée et paramétrer les traceurs.

Wijngaarden en gastronomie

  •  

    Cette page a été ajoutée à votre carnet de voyage. 

    Cette page a été ajoutée dans votre carnet de voyage. 

  •  
  •  
  •  

Het wijngebied strekt zich tussen Salins-les-Bains en Sud Revermont uit over een strook van 80 km. Men kan het gebied te voet, met een elektrische fiets of zelfs op de motor ontdekken! Karaktervolle dorpjes, laagvlaktes en heuvels, wijnboeren ontmoeten in de 135 wijndomeinen die het hele jaar open zijn…: de Jura is een bevoorrechte bestemming voor degenen die van het goede leven en de natuur houden! Ook smulpapen komen aan hun trekken, met beroemde streekproducten, zoals de Gele Wijn en Strowijn en de 14 AOC’s Appellation d’Origine Contrôlée) (7 wijnen, 3 kaassoorten, 2 soorten gevogelte, boter en room uit de Bresse). Het departement telt talrijke adressen voor de lekkerbek, en 4 restaurants met een Michelin ster (Jean-Paul Jeunet, Pierre Basso Moro, Joël Césari, Romuald Fassenet).

DE WIJN IN 5 KLEUREN

De Wijnen van de Jura worden uit 5 druivensoorten gemaakt: Chardonnay en Savagnin voor de witte wijnen en Poulsard, Trousseau en Pinot Noir voor de rode. Zij vormen het meest uitgebreide palet dat een wijngebied kan bieden, met: 4 geografische AOC’s: Arbois, Côtes du Jura, l’Etoile, Château-Chalon ; en 3 product AOC’s: Macvin du Jura, Crémant du Jura en Marc du Jura.

Zo’n 200 bedrijven met uiteenlopende profielen produceren deze mooie rode, rosé, witte en gele wijnen, bruisend, likeurachtig, mistella, marc en fine. Karaktervol, rijk, gevarieerd, gul en typerend... zo kunnen de Jurawijnen het beste omschreven worden.

WIJNGEBIEDEN & ONTDEKKINGEN

Een honderdtal bedrijven in de Jura tonen vol trots bij de ingang de plaat “Vignobles & Découvertes”. Het betreft een nationaal merk dat tot doel heeft de goede toeristische adressen in Frankrijk op wijngebied op de voorgrond te plaatsen. Dit merk wordt toegekend door de Ministeries van Landbouw en van Toerisme en betreft verschillende beroepsgroepen: restauranthouders, wijnbouwers, de horeca, evenementen, organisatoren van activiteiten, VVV’s en DMC’s.

WIJNGEBIED EN FEEST

Percée du Vin Jaune, Pressée du Vin de Paille, Biou, wandelingen door de wijngaarden, markten met smakelijke producten… Weinig Franse wijngebieden kunnen bogen op zoveel evenementen en activiteiten het hele jaar door als de Jura. Het wijngebied van de Jura is het kleinste van Frankrijk (in oppervlakte), maar het biedt het hele jaar door activiteiten en evenementen op allerlei gebied, van wijn tot muziek, zonder de gastronomie te vergeten... Genoeg ideeën dus om hier een weekend door te brengen!