Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies notamment pour réaliser des statistiques de visites, pour vous proposer des services et des offres adaptés à vos centres d’intérêts, ainsi que des services de partage et pour optimiser les fonctionnalités du site.
Pour en savoir plus sur la protection de votre vie privée et paramétrer les traceurs.

Uitstapjes in de Jura: te voet, met de fiets of te paard

 •  

  Cette page a été ajoutée à votre carnet de voyage. 

  Cette page a été ajoutée dans votre carnet de voyage. 

 •  
 •  
 •  

Wat de Jura zo aantrekkelijk maakt, is bovenal de ongerepte, afwisselende en rijke natuur... De beste manier om deze te ontdekken is dan ook door er op uit te trekken!

de Jura te voet

Met 5300 km aan bebakende paden, waarvan 700 GR® (Grande Randonnée), 650 GRP® (Grande Randonnée de Pays) en 3100 PR® (Promenade et Randonnée), is de Jura meer dan ooit het Paradijs voor de wandelaar. Of u nu graag door de wijngaarden loopt, langs meren en watervallen trekt, er meerdere dagen op uit wilt om de Echappée Jurassienne (300 km) of de Grande Traversée du Jura (360 km) te volgen, of graag een trail doet op de toppen van de Haut-Jura, u vindt hier altijd wat u zoekt... U kunt uw wandeltocht veraangenamen met een bezoek aan karaktervolle steden en dorpjes, culturele bezienswaardigheden en historische monumenten. Langs de route bieden welkome pleisterplaatsen de gelegenheid om de plaatselijke specialiteiten te proeven, zoals de karaktervolle wijnen en streekgerechten met bijzondere smaken.

De wandelingen die u niet mag missen

Het Fête de la rando, de Tram’jurassienne, Het Fête des Sentiers de la Haute Seille, de Rando Tour des lacs, de Voies du Sel, de 30 clochers, de Groene 6/46…
Zie ook De route langs de belangrijke bezienswaardigheden van de Jura van de laagvlaktes tot de hoogste toppen van het massief: De Échappée Jurassienne

De Jura op de fiets

De Jura, die in maart jl. door de Franse Fietsbond werd uitgeroepen tot Fietsbestemming 2015, is een waar paradijs voor mountainbikers. Met ca. 2000 km aan bebakende paden is het speelterrein hier praktisch onbegrensd in dit departement met zeer gevarieerde landschappen.

De Jura op de fiets in cijfers:

 • 26 bewegwijzerde fietscircuits voor alle niveaus (7 tot 134 km).
 • 2 fietsrondes door de Jura die het hele jaar bewegwijzerd worden: Sportief: 250 km / 3900 m aan hoogteverschillen. Route met een variant via de Haute Vallée de la Saine. Recreatie: 155 km / minder dan 1000 m aan hoogteverschillen.
 • 11 cols en opmerkelijke hellingen die aangegeven worden door zuilen met de volgende informatie: naam, hoogte, afstand tot de top, helling in %. 
 • La Grande Traversée du Jura cyclo: 360 km verdeeld over 3 departementen: de Doubs, de Jura en de Ain (ofwel 82 km in de Jura). 
 • De fietsroutes en groene wegen vermeld in het departementale schema (114 km tot nu toe): 
  • De EuroVelo 6 in de vallei van de Doubs = 54 km, waarvan een gedeelte van 3 km het keurmerk Tourisme et Handicap (Toerisme en Handicap) heeft.
  • De PLM-weg van Perrigny tot Châtillon = 18km 
  • De Voie Bressane tussen Lons-le-Saunier en Louhans. Het gedeelte in de Jura is voltooid en dat in de Saône-et-Loire moet het stokje overnemen, om Lons-le-Saunier, Louhans en vervolgens Chalon-sur-Saône met elkaar te verbinden = 10km 
  • De Voie des Salines tussen Ranchot en Salins-les-Bains (in aanbouw) = 28km 
  • De Voie de la Bresse Jurassienne, die over enkele jaren Dole met Lons-Le-Saunier zal verbinden (de werkzaamheden zijn begonnen in de herfst van 2014). = 4.5km van de 50 km van het gehele project zijn inmiddels af.

De Jura op de ATB in cijfers

 • 26 bewegwijzerde fietscircuits voor alle niveaus (7 tot 134 km).
 • Een net 1980 km aan ATB-paden (uitvoerig beschreven in de Chamina gids “Le Jura à VTT” (De Jura op de ATB), met 64 circuits van 2 tot 58 km voor alle niveaus)
 • 3 Locaties en parken met het keurmerk van de FFC of FFCT: Premier plateau entre lacs et Vignoble (in Conliège), Jura Monts Rivières (in Foncine-le-Haut) en Pays de Salins-les-Bains.
 • 1 Bike Park in Longchaumois, o.a. bestemd om ATB enduro onder de knie te krijgen.
 • 1 Ludy Park in Morbier 
 • 4 grote routes: 
  • De Grande Traversée du Jura op de ATB: 420 km verdeeld over 3 departementen: de Doubs, de Jura en de Ain (90 km in de Jura).
  • De Tour du Lac de Vouglans (82 km).
  • De Tour du Premier Plateau, entre lacs et Vignoble (117 km).
  • De Zed Jurassien (136 km).

De grote evenementen voor fiets en ATB: De Forestière, de Tram’Jurassienne, de Louis Pasteur, de Jura de Haut en Bas, de Tour du Lac de Vouglans, de Tour de la Serre, de 30 clochers, de Forest’Cimes, zonder de Brevet du Randonneur du Jura te vergeten…

De Jura te paard

De Jura is uitermate geschikt voor een ruitertocht en heeft zijn reputatie te danken aan de kwaliteit van zijn circuits en de schoonheid van de landschappen. Meren, watervallen, wijngaarden, berglandschappen... u heeft hier talrijke mogelijkheden. Voor gezinnen is een tocht in een open koets echt iets voor de kleintjes, tenzij u liever een arrangement met een woonwagen kiest om verassende ontdekkingen te doen.
Als u een specialist bent op het gebied van tochten van meerdere dagen, met of zonder begeleider, kies dan voor de Grande Traversée du Jura te paard (GTJ) of een van de bebakende ruiterpaden (1500 km) van de Jura du Grand Huit (G8).

De Jura du Grand Huit (G8)

De Jura du Grand huit biedt u een wegennet (1506 km) dat langs overnachtingsplaatsen van uitstekende kwaliteit en met aan trekkers aangepaste diensten (1/2 pension, bereiding van een lunchpakket, bruikleen van kaarten, parken of boxen voor de paarden...) trekt. Ieder jaar komen liefhebbers van ruitertoerisme de landschappen van de Jura te paard ontdekken en profiteren zij van de door het dertigtal accommodaties van de Jura du Grand Huit aangeboden faciliteiten. Verder is er een twintigtal maneges, verdeeld over het departement. Alle routes kunnen bekeken en gratis gedownload worden in .gpx formaat. De keuze is aan u!
De Jura du Grand huit biedt verder ook routes voor wandelaars en mountainbikers.

De Grande Traversée du Jura te paard

De GTJ te paard leidt langs de bergen van de Jura en begint in het uiterste noorden in Crosey-le-Petit, in het departement Doubs, tot aan Arbignieu in het departement Ain. In totaal ca. 500 kilometer in een twintigtal etappes (met overnachtingsplaatsen, paardenboerderijen, campings, enz.) voor ruiters die graag in gezelschap de route willen verkennen, waarvan men uiteraard ook slechts een gedeelte kan berijden, precies zoals men wil.
De GTJ maakt voor een deel gebruik van de wegennetten Grand Huit en “l’Ain à Cheval”.